torsdag 27. september 2012

Sesongforberedelser 2013 - Løpestilanalyse

Mandag var jeg på løpestilanalyse hos osteopat og fysioterapeut BenteSense i Kongsberg. Dette for å justere beinstillinger og såler før jeg starter med løpetrening igjen i uke 40.

Det ble startet med grundig sykehistorie, spesielt med tanke på min operasjon i oktober 2011. Jeg ble så grundig sjekket på muskulatur og ledd gjennom hele kroppen. Det ble påpekt stram muskulatur i sete, på fremside lår og spesielt på senedraget på utsiden av låret. Dette må det jobbes med, spesielt med foam roller på utsiden, fremover. Det ble også funnet symtomer på M. Glueteus medius høyre side som kanskje kunne relateres til feil i fotstilling på høyre bein.


Så bar det opp på speilkasse og grundig sjekk av fotstilling både stående, i knebøy posisjon og sittende på benk. Jeg har alltid trodd, også etter flere seanser med videofilming på Løpelabbet, at jeg overpronerer, spesielt på høyre bein. Det viser seg ikke å stemme. Høydeforskjellen i fotbuen stående og sittende tilsier ikke noe mer en normal pronasjon, som vi alle skal ha. Dette måtte da utredes mer under løping.


Jeg gikk så på mølla og startet med gange og jogg barbeint. Det ble filmet fra 3 vinkler. Så løp jeg med mer fart (12km/t) også barbeint. Deretter løp jeg i mengdetreningssko og til slutt i konkurranse/lettvekts treningssko. Dette for å se hva jeg trenger av støtte i disse skoene.
 
 
Videoene viste at jeg har normal pronasjon på venstre bein, som heller ikke har vært skadeplaget. På høyre fot derimot var det tydelig at det var noe som begrenset bevegeligheten og pronasjonen. Det var svært tydelig på klippene at ankelen var stiv, noe jeg også har følt hemmende gjennom hele sesongen.
 
Ved nærmere sjekk på benken fant Bente låsninger/dårlig bevegelighet i 2 ledd i mellomfoten. Disse låsningene stoppet pronasjonsbevegelsen helt, og er sansynligvis også årsaken til kompensasjon/feilbelastning videre oppover i kjeden, som igjen forklarer problemene i Gluteus Medius. Det er da snakk om låsninger i leddet mellom calcaneus og talus på den laterale siden. Og også mellom calcaneus og cubiod. Disse låsningene kan ha kommet etter meisling og opprensking mellom calacaneus og achillessenen når jeg opererte. Eller de kan ha kommet av belastning under opptreningen eller løping etter operasjonen. En tredje årsak kan være mangeårig løping med vond achilles, som har ført til feilbelastning og kompensasjon på foten.
 

Bente tok tak i problemene med en gang, og fikk ved manipulering og tøying i flere retninger øket bevegeligheten ganske merkbart. Ikke helt på nivå med venstre bein, men absolutt mye bedre.


Selvom jeg ikke hade planer om å starte løping før neste uke måtte jeg bare ut å prøve på tirsdag. Og forskjellen var faktisk helt enorm! Stiløping i skogen har føltes helt feil i hele sommer. Har faktisk følte meg som snublefot over steiner og røtter. Nå fløyt jeg bare avgårde, med en høyre fot som faktisk fungerte som den skulle. Burde ha tatt denne analysen før ja!

Videoanalysen med sko viser at jeg ikke trenger såler i mengdetreningskoene med pronasjonsstøtte. dette bekreftet hvorfor jeg fikk lårskaden i sommer. Det ble kompensert for mye. Det kan være jeg trenger mer støtte på konkurransesko. Skal prøve å løpe med såler i de når jeg starter med intervalltrening igjen.

Skal nå tilbake på sjekk etter ca 14 dager. Må sjekke om bevegeligheten holder seg, eller om det trengs jevnlig behandling. Uansett gjør dette meg veldig optimistisk, og jeg har allerede omfattende løpeprogram på blokka utover høsten:-)

Anbefaler en slik analyse hvis du ønsker å holde deg skadefri, eller allerede har skadeproblemer ifht løping. Filmingen som sportsbutikkene og Løpelabbet driver med holder ikke mål, da de ikke ser hele kjeden og kroppen i sammenheng.

3 kommentarer:

 1. Veldig interessant. Har du merket stivhet mer lokalt i ankelen ved løping etter inngrepet, eller er akillessenen også stivere på operasonssiden? Lykke til med løpetreningen :)

  SvarSlett
 2. Ja, ankelen har vært stivere etter inngrepet. Senen og leggen er også stivere enn andre beinet, men ikke blitt stivere etter inngrepet. Mulig låsningene var der før ingrepet også, men jeg har syntes ankelen har oppført seg annerledes siden inngrepet

  SvarSlett
 3. Takk for svar - veldig interessant. Har vært gjennom samme inngrep som deg, og opplever noe av den samme problematikken i min fot også. Jeg har bl.a brukt graston technique og kiropraktikk.
  Lykke til med behandling og opptrening!

  SvarSlett